"Las críticas no serán agradables, pero son necesarias". Winston Churchill.

jueves, 3 de abril de 2014

Castalla. A pesar de tot.

Fa uns dies llegia que un regidor de l’Ajuntament de Castalla s’havia construït una edificació sense llicència al nostre poble, és a dir, de forma il·legal. Desgraciadament, no és l’únic cas que salpica als nostres polítics últimament, ja que estem acostumant-nos, en els darrers temps,  a que a la premsa tan sols es parli de Castalla per llicències il·legals, corrupció, mocions de censura, malgastament econòmic o Plens de l’Ajuntament vergonyosos. Em venen al cap dos casos prou recents. Un és el famós concert de Maldita Nerea a l’estiu de 2012. Anem a vorer, jo no tinc res en contra d’aquest grup ni dels castelluts i castelludes que van anar, tot el contrari. Està bé que s’organitzen coses per a la joventut, però tot té un preu. Els 30.000 euros de deute que “el concertet” va deixar és un preu massa alt. I més quan any rere any es retallen subvencions a associacions i clubs del poble. O altre cas més recent, el de l’obra de remodelació de la Avinguda República Argentina que costarà 170.000 euros. Jo em pregunto: realment fa falta gastar-se ahi eixe dineral, mentre els xiquets del Rico Sapena donen classes en barracons o el Casc Antic es cau a trossos? El problema de tot açò, apart de les conseqüències directes que té, és la imatge tan dolenta que del poble es deixa per ahi. Perquè Castalla i els castelluts no som això. El nostre poble té moltes coses, i molt bones. I va bé de tant en tant recordar-ho.

Vaig a començar per l’àmbit esportiu, on estic ficat des de fa anys, més concretament al futbol. El Castalla C.F. pot presumir de ser un dels equips de base referents a la comarca, amb quasi 200 fitxes entre jugadors i entrenadors, i fa sense dubte un gran paper en la formació de la nostra joventut. Al igual que els clubs de Bàsquet, Ciclisme, Atletisme, Futbol Sala, Pilota Valenciana, Judo i demés activitats que es desenvolupen al Poliesportiu. I és que l’esport aporta valors molt importants, apart de contribuir en allunyar als més joves d’altres temptacions.

A nivell cultural també podem estar ben orgullosos. L’Agrupació Musical Santa Cecilia és punt d’encontre de molts castelluts, i d’on han eixit i estan eixint grans músics, al igual que del Grup de Dolçainers i Percussió El Sogall o l’Ateneu Musical Sant Roc. La tasca que fan el Grup de Danses i Cançons o el Grup de Teatre Agrucom és també de destacar, així com els grupets musicals que ja van sent un nombre important al poble, amb els xics de Pellikana al capdavant.

A l’àmbit laboral Castalla és altre referent. Molts castelluts, i també forasters, tenen al nostre polígon industrial el seu lloc de treball, on es desenvolupen multitud d’empreses rellevants a nivell comarcal, nacional i fins i tot internacional, com Actiu o Puertas Castalla per exemple. Tan sols són uns pocs exemples d’entitats que fan una gran llavor en el dia a dia del poble, però la llista és tan llarga que hem donaria per a un parell d’articles.

Per altra banda, la situació geogràfica on es troba Castalla es envejable. Rodetjada d’unes fantàstiques serres, el paratge natural del terme castellut és insuperable, amb meravellosos raconets, i ben bé que ho gaudeixen els castelluts cada cap de setmana amb eixides amb bici, cotxe o inclús a peu. A més a més, estem a escassos trenta minuts de la platja. També visiten la capital de La Foia molts forasters, sobretot cridats per la gran oferta gastronòmica que tenim, on destaquen els gaspatxos per damunt de tot, com no.

Però si per alguna cosa destaca el nostre poble és per la multitud d’actes que hi ha al llarg de l’any. Quasi encara amb la ressaca dels Nadals arriba la desfilada de Carnestoltes, i de seguida el Mig Any. Per a mi és un dels dies més xulos, i així es nota a les cares de tots els castelluts, que després de molts mesos tornem a notar eixa “oloreta a festes”. Els següents esdeveniments són ja la Setmana Santa, amb les acampades i dinars en casetes, i les fogueres de Sant Francés. A la segona setmana de Maig arriba la Fira de Sant Isidre, amb tots els seus productes i activitats, i la Presentació de la Reina i les Dames de Festes ens marca l’inici de l’estiu. Un estiu del que pocs pobles i ciutats poden presumir. Perquè el estiu de Castalla és el millor. Així de clar. I sobretot el mes i mig final, on des de Sant Jaume (possiblement el millor dia per a un fester), passant per la Setmana de Vaca, Pregó Fester i finalment les Festes de Moros i Cristians, els castelluts gaudim com a xiquets, perquè no dir-ho. Ja al tram final de l’any, tots ens tornem a vorer en festes com Catalinetes o L’Olleta d’Hivern, als locals de Moros Blaus i Mariners, respectivament, per a arribar de nou als esperats dies de Nadal. Vamos, que estem ben entretinguts.

I ja per acabar, la conclusió a la que vull arribar és ben simple. Encara que hi haja gent obstinada en deixar una mala imatge del nostre poble, esteu tranquils que no ho aconseguiran. Ja arriben tard. Sobretot estic parlant de cara als forasters, perquè a la gent castelluda no fa falta convèncer-la. Nosaltres sabem que Castalla, sense cap tipus de dubte, és un gran poble. I podem dir-ho ben fort: estem orgullosos de ser castelluts… a pesar de tot.

3 comentarios:

  1. Orgullos de ser Castelllut. Avergonyit de la gent que ens governa...

    A mi el que du a pensar aquest article amic Jesus, es que tenint el poble que tenim, no li traguem mes suc a les possibilitats que te, que son moltes, gracies als dirigents que tenim que per altra banda, son triats per la gent. Una llastima.

    Dani.

    ResponderEliminar
  2. Aixina és Dani, però jo tampoc vull generalitzar, tan sols reflexava una tendència de ultimament. Segur que han hagut i hi haurà gent vàlida que ens governe... però hasta trobar-la de res val lamentar-se, i sí destacar tot lo bo que tenim ;)

    ResponderEliminar
  3. Tot el que dius es veritat...el orgull de ser d este poble, q es alegre, treballaor i noble, acabara guanyant a la vergonya a la q estén aconstumbrats desde ja fa temps. Enhorabona per el blogs.

    ResponderEliminar